Müzikaller

Kökleri Antik Yunan’a kadar uzanan, hikayeyi müzikten ve ritimden beslenerek anlatmayı misyon edinmiş sanat türüne müzikal denir. Acıyı, kederi, sevinci ve gözyaşlarını, sanatçıların rol yapma yeteneği ile dans ve şarkı söyleme kabiliyetlerini harmanlayarak en güçlü şekilde seyircisine aktarmayı amaçlamaktadır. Hareket, dans ve müziğin birbiri içine tamamen geçmiş olmasından dolayı da opera ve salt dans gösterilerinden keskin çizgilerle ayrılmaktadır. Book Müzikal, Jukebox Müzikal, Modern Müzikal gibi icra ediliş tarzına göre farklı başlıklara ayrılmış olsa da temel müzikal protototipinden asla uzaklaşmamaktadır.

Bütün duyulara en yüksek verimle hitap edilmesinin amaçlandığı müzikallerde monologlar, diyaloglar ve tiradlar, tiyatrodan farklı olarak şarkıya dönüştürülmüş ve sanatçıların duygularını bedenleriyle de özgürce aktarabilmeleri için dans figürleriyle güçlendirilmiştir.

İlk müzikal eserlerinin Antik Yunan’da verildiği tahmin edilse de popülerlik kazandığı dönem 1700’lü yıllara rastlamaktadır. Özellikle Avrupa’da büyük ses getirmiştir. 20.yüzyılda da Broadway başta olmak üzere Amerika’da müzikal kültürü ivme kazanmıştır. Bu tarihten itibaren sürekli yenilenip gelişerek varlığını devam ettirmiştir. Öyle ki Büyük Buhranda bile insanların vazgeçilmez zevklerinden biri olmuştur. 

 Müzikalleri sahnede veya beyaz perdede de izlemek mümkündür. Sefiller, Operadaki Hayalet, Chicago, Mamma Mia, Hamilton sahnede sergilenmiş en iyi müzikaller arasında sayılmaktadır. Ayrıca bu müzikallerin Broadway’de sunulması da onları önemli kılan özelliklerden biridir şüphesiz. The Phantom of the Opera, Grease ve Moulin Rouge! da sinemeya uyarlanmış ve kült olmuş eserlerdendir.

Bu süreç içinde müzikal türü Türkiyede de oldukça sevilmiş ve destek görmüştür. Refik Erduran ve Nazım Hikmet tarafından kaleme alınan ve Cemal Reşit Rey tarafından bestelenen Lüküs Hayat; Suat Derviş’in romanından uyarlanan Fosforlu Cevriye ve Sadık Şendil tarafından yazımış olan 7 Kocalı Hürmüz, Türkiye’nin en ilgi gören müzikal gösterilerinin başında gelmektedir.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on telegram
Yazar - Sosyal Medya
Yazar - Sosyal Medya

Yazar

Yazar

Grafiker

Grafiker

Yazar - Sosyal Medya

Yazar

Grafiker