Çin’in Sichuan eyaletindeki Mianyang şehrinde bulunan, 100architects tarafından tasarlanan Pixeland oyun parkı; tasarımı, işlevi ve dinamik yapısı ile dikkat çekmektedir. Oyun ve dinlenme alanlarıyla hem çocuklara hem yetişkinlere hitap eden proje; dış mekan olanaklarının ve etkinliklerinin tek alanda bir araya getirildiği bir kamusal alandır.
Tasarım ekibi Pixeland’i oluştururken, dijital piksel konseptinden esinlenmiştir. Piksel kavramı; RGB veya CMYK renk bilgisine sahip, anlamlı veya anlamsız bir dijital imgenin en küçük bağımsız örneği olarak tanımlanır. Birbirinin aynı ya da farklı birden çok pikselle oluşan görüntü, piksellerin toplamından daha farklı ve anlamlıdır. Kentin parçalarının, kenti var eden olayların, mekanların bir araya gelerek anlamlanması ve kenti tanımlaması gibi Pixeland de piksel adı verilen karelerin bir araya getirilmesiyle, mekânsal organizasyon stratejisini oluşturmaktadır. Pikseller, her biri kendine özel işlev ve özelliklere sahip bağımsız parçalardan meydana gelmektedir. Tüm piksellerin birleşimiyle dikkat çekici, dinamik ve çok işlevli kamusal bir alan ortaya çıkmaktadır.
Pixeland, dikey mimarinin yoğun olduğu bir konumda bulunmaktadır. Bölgede bulunan yüksek binaların bireyler üzerinde oluşturduğu psikolojik baskıyı azaltmak için bina ölçekleriyle uyumlu 1560 m2’lik bir açık alan kurgusu oluşturulmuştur. Bireyler serbest zamanlarında kentin bu ortak kullanım alanında zaman geçirerek yaşam kalitelerini arttırmakta ve kendini mekâna ait hissetmektedir. 5 metreye 5 metrelik bir kareden oluşan piksel gridi, projenin genelinde kullanılmaktadır. 25 m²’lik alana sahip olan kareler, bir grup insanın rahatça hareket edebileceği minimum alan gibi düşünülerek tasarlanmıştır. Pixeland ’da erişimi kolaylaştırmak, yaya dolaşımını ve peyzajı çözmek için piksellerin kenar uzunlukları küçültülerek 2,5 metreye daha sonra da 1,25 metreye düşürülmüştür. Pikseller işlevlerine göre oyun alanı, dinleme alanı, öğrenme alanı ve yeşil alan olarak sınıflandırılmaktadır. Projede; mavi, kırmızı ve sarıdan oluşan ana renkler ve bu renklerin ara tonları kullanılmıştır. Kullanılan renkler ve çeşitlerle sokak üzerindeki bireylere bir kapı ve görsel imge yaratılmıştır.
Oyun alanı sınırları küçük yeşil piksellerle çevrilmiştir. Böylece Pixeland’i parsel sınırından uzaklaştırılarak şehir içindeki mahremiyeti ve güvenliği sağlanmaktadır. Yeşil alan piksellerinde kullanılan ağaçlarla, mekânda görsel süreklilik sağlanmış, gölgelik oluşturulmuş, hava kirliliği dert edilmiş, mekâna ölçek ve canlılık kazandırılmıştır. Ayrıca, Pixeland’de zıplama, tırmanma ve saklanma alanları, kutu oyunu alanları ve bu alanlar için tasarlanmış kent mobilyaları, koltuk ve masaların bulunduğu piknik alanları, eğimli yeşil alanlar, kutuya benzeyen gölgelikli oturma yapıları, kaydıraklar, salıncaklar, banklar, oyun parkı ve küçük bir amfi tiyatro gibi birimler de bulunmaktadır. Birimlerde kullanılan renk, form, malzeme, işlevlerle piksellere kimlik kazandırılmıştır. Böylece, oluşan pikseller kolektif yaşamın oluştuğu ve her türlü aktiviteye olanak sağlayan modüler birimler tanımlamıştır.
Merkezde bulunan 25 m2lik park, piksellerden oluşmuş 3 boyutlu bir at figürü şeklinde tasarlanmıştır. Topoğrafya, stratejik olarak kenarlardan merkeze doğru yükselmiştir. Böylece farklı kotlarda kurgulanan farklı işlevlerde dinamik alanlar oluşturulmuştur. Merkezde bulunan 3 boyutlu park, Pixeland’ın en yüksek noktasında bulunmaktadır. Farklı kotlarda kurgulanan mekanlar arası geçişler merdiven, kaydırak gibi elemanlarla birbirine bağlanmıştır. Yaya dolaşımının kesintisiz sağlanabiliyor olması mekâna geçirgenlik kazandırmıştır.
Kısaca; Pixeland, küçük bağımsız fonksiyonel birimlerin birleşmesi veya birbirine eklenmesiyle oluşan, parçaların her birinden beslenen göz alıcı ve eğlenceli bir bütündür.